lördag 23 maj 2020

زنان در مسیر رهایی (فروردین ۹۸)... اسد طاهری.

زنان در مسیر رهایی (فروردین ۹۸)
اسد طاهری

قرنطینه؛ تدبیر حمایتی فرانسه برای زنان قربانی خشونت خانگی
فرانسه که از ۱۷ مارس (۲۷ اسفند ۹۸) به دلیل همه گیری کرونا در قرنطینه عمومی به سر می برد این روزها با افزایش قابل توجه میزان خشونتهای خانگی، سیستم هشدار داروخانه ای را برای زنان قربانی راه اندازی کرده است.
وزیر کشور فرانسه، "کریستف کاستانر" از ایجاد سیستم هشدار برای زنان قربانی خشونت توسط همسران شان خبر داده و گفته زنانی که مورد خشونت خانگی قرار می گیرند می توانند برای هشدار به پلیس به داروخانه ها پناه ببرند. برای راه اندازی این سیستم به طور مشترک دولت و نظم ملی داروسازان تصمیم گیری کرده اند.
کاستانر گفته در شرایطی که زن قربانی خشونت به همراه همسر خود به داروخانه می رود، می تواند از یک کلمه کد به عنوان نمونه "ماسک ۱۹" برای هشدار استفاده کند. این کد در زمان حاضر در اسپانیا وجود دارد.
کاستانر از افزایش بیش از ۳۰درصدی میزان خشونتهای خانگی در این کشور از زمان آغاز قرنطینه عمومی خبر داده است.

عذر خواهی دولت مالزی به دلیل "توصیه های قرنطینه ای"
انتقادهای شدید به توصیه هایی که سازمان امور زنان مالزی برای گذراندن روزهای قرنطینه منتشر کرده بود، موجب شد تا دولت این کشور به طور رسمی مجبور به عذرخواهی شود.
این سازمان به زنان توصیه کرده بود در روزهای خانه نشینی همچنان برای همسران شان لباس خوب پوشیده، آرایش کرده و "از غر زدن بپرهیزند".
منتقدان دولت را متهم به بی اعتنایی به نگرانیها نسبت به افزایش خشونت خانگی در دوران قرنطینه کرده و این توصیه ها را "زن ستیزانه" خوانده اند.

تصویر اولین پزشک زن تونس روی اسکناس
دولت تونس تصویر "توحیده بن الشیخ"، اولین زن پزشک این کشور و آفریقای شمالی را روی اسکناس ۱۰ دیناری چاپ کرده است.
"عبدالعزیز بن سعید"، رییس بانک مرکزی تونس، گفته است این اقدام برای بزرگداشت مقام زنان دانشمند و علمی کشور انجام شده است.
خانم بن الشیخ در سال ۱۹۰۹ متولد شد و رشته پزشکی را در فرانسه تحصیل کرد. وی در سال ۱۹۳۶ مطب خصوصی خود را در تونس باز کرد و همچنین در این کشور شروع به انتشار اولین مجله زنان به زبان عربی و فرانسوی با نام "لیلا" نمود. تونس در آن زمان جزو مستعمرات فرانسه بود.
این اقدام همچنین می تواند احترام به پزشکان و پرستاران زن در دوران شیوع ویروس کرونا باشد. بر اساس آخرین گزارشها، تاکنون ۵۴۷ نفر در این کشور به کرونا مبتلا شده و ۲۲ نفر جان خود را از دست داده اند.
ثبت چهره خانم بن الشیخ روی اسکناس ۱۰ دیناری از سوی نهادهای مختلف مورد استقبال قرار گرفته و اقدامی مثبت ارزیابی شده است.

گزارش صدها زن عربستانی در شبکه های اجتماعی از آزار جنسی مردان
شمار زیادی از زنان و حتی برخی از مردان سعودی با هشتگ #Why I didn't report it (چرا من گزارش نکردم) در شبکه های اجتماعی از آزارهای جنسی علنی و غیرعلنی سخن گفته اند و تاکید کرده اند که آنها یا از روی شرم و یا از سر ترس تجربیات تلخ خود را با نهادهای دولتی در میان نگذاشته اند.
یک کاربر توییتر به نام "بلّا" نوشته است: "دوستان من وقتی آزار جنسی را گزارش کردند، مجازات شدند و بیشتر آسیب دیدند و من سکوت را ترجیح دادم."
بر اساس قوانین عربستان، زنی که از قیم یا شوهر خود اطاعت نکند، می تواند بازداشت و مجازات شود.
زن دیگری توییت کرده است، پدرش پس از آنکه او را مورد ضرب و شتم قرار داد و از خانه بیرون کرد، به پلیس اطلاع داد که دخترش نافرمان است و در پی آن او را بازداشت کردند.
یک اداره دولتی عربستان که وظیفه اش مبارزه با خشونتهای خانگی است، با استفاده از همین هشتگ از زنانی که مورد سوواستفاده جنسی قرار گرفته اند خواسته است به طور خصوصی با این اداره تماس حاصل کنند.
یک کاربر توییتر به نام "کاتالونیا" نوشته: "من اطلاع دادم و پلیس من را قانع کرد از شکایت خود صرف نظر کنم و این در حالی بود که عامل آزار کنار پلیس نشسته بود."
به گزارش دیده بان حقوق بشر، زنان عربستان اجازه ندارند بدون حضور قیم مرد خود به خدمات اجتماعی دسترسی داشته باشند و زنانی که به خانه های حمایت از زنان پناه برده اند، هنوز برای خروج از آن به اجازه خویشاندان مرد نیاز دارند.

زیانهای اقتصادی کرونا بر زنان بیشتر است
"شریل سندبرگ"، مدیر حوزه فناوری، کنشگر، نویسنده آمریکایی و مدیر ارشد عملیات فیس بوک می گوید: "از آنجا که زنان لطمات بسیاری از آسیبهای اقتصادی ناشی از کرونا می بینند، بحران کنونی بهداشت جهانی را باید زنگ خطری برای تشدید نابرابریهای جنسیتی دانست."
سندبرگ در گفتگو با "نیوزویک" نقش کرونا بر روی جامعه زنان را ویرانگر خواند و تاکید کرد: "ما نباید حتی لحظه ای را برای رفع مشکلات ساختاری زنان هدر دهیم."
براساس آخرین نظرسنجی منتشر شده، به دلیل گسترش ویروس کرونا بیش از یک سوم زنان از کار بیکار شده، به مرخصی اجباری رفته یا با کاهش حقوق مواجه شده اند. وضعیت برای زنان رنگین پوست حتی بدتر بوده و در زنان سیاه پوست دو برابر بیشتر از مردان سفیدپوست چنین مشکلات مالی و کاری گزارش شده است.
سندبرگ افزود: "چنین چیزی هرگز بدان معنا نیست که نابرابری اقتصادی مدتها پیش از گسترش کرونا شایع نبوده است. داده ها نشان می دهد که زنان در حال حاضر به طور میانگین و به ازای هر دلار درآمد در مقایسه با مردان، ۲۰ سنت کمتر دریافت می کنند. این تفاوت برای زنان رنگین پوست بیشتر بوده و زنان سیاهپوست ۶۲ سنت کمتر و زنان لاتین تبار ۵۴ سنت درآمدشان در مقایسه با مردان کمتر است. از این رو برای یک شغل با سابقه ۴۰ سال، زنان به دلیل شکاف کنونی دستمزد، بیش از ۴۰۰ هزار دلار زیان می بینند."
یک نظرسنجی به سرپرستی سندبرگ که از ۱ تا ۳ آوریل از میان دو هزار و ۹۹۷ بزرگسال بالای ۱۸ سال انجام شده، همین یافته ها را تکرار کرده: نزدیک به دو سوم زنان شاغل گفته اند که اگر درآمد شخصی خود را از دست بدهند، بیش از ۳ ماه قادر به پرداخت نیازهای اساسی نخواهند بود. این در حالی است که در مورد مردان، کمتر از نیمی از مردان شاغل چنین چیزی را یادآور شده اند.
این در حالی است که ماه گذشته، کنگره آمریکا بسته حمایتی ۲ تریلیون دلاری به منظور مقابله با کرونا اختصاص داد. این مصوبه چندین قانون برای کمک به خانواده ها و کارگران دارد، اما هیچ کاری برای کاهش نابرابری جنسیتی در حقوق و دستمزد نمی کند.

آسیب جدی کرونا به زنان شاغل در مشاغل غیررسمی
در سالهای اخیر افزایش نیاز زنان به کار منجر به فعالیت بیشتر آنها ولو در اقتصاد غیررسمی شده است. در شرایطی که شیوع گسترده کرونا اقتصاد را با چالشهای جدی مواجه کرده، بیم آن می رود که زنان بیشتری جذب بازارهای غیررسمی شوند.
مهناز قدیرزاده، فعال حقوق زنان و کارشناس روابط کار، می گوید: "فعالان حقوق زنان مدتهاست بر این واقعیت تاکید می کنند که شرایط ناعادلانه بازار کار منجر به اشتغال زنان در مشاغل غیررسمی شده است. این نوع اشتغال هم در حین کار و هم در آینده بر وضعیت معیشتی زنان تاثیر می گذارد. اکنون که شیوع بیماری کرونا باعث شده بازار کار بیش از پیش بهم بریزد، بخشی از زیانهای فردایی اشتغال ناقص را به عینه می بینیم."
او با اشاره به وعده پرداخت بیمه بیکاری به شاغلانی که بر اثر کرونا شغل شان را از دست داده اند، می گوید: "نه تنها زنان دستفروشی که هر روز آنها را در مترو یا پیاده روهای شهر می دیدیم، بلکه بخش قابل توجهی از زنان کارمند و کارگر هم بیکار می شوند و نمی توانند بیمه بیکاری بگیرند. می دانیم که زنان زیادی هستند که به صورت توافقی مشغول به کار هستند. منشیهای پزشکان، کارگران خدماتی، کارمندان دفاتر خصوصی و ... در بسیاری موارد زیر یک میلیون تومان حقوق می گرفته و بیمه هم نبوده اند."
این کارشناس روابط کار می گوید: "در شرایط عادی که کرونایی هم در کار نیست، وقتی یک منشی پزشک اعتراض کند به راحتی اخراج شده و نیرویی جایگزین او می شود. در شرایطی که زنان نیاز مبرمی به کار دارند، لازم است با اندیشیدن تمهیداتی آنها را از بازار غیررسمی کار نجات دهیم. این بهانه که در صورت پرداخت حداقلها کارفرمایان نمی توانند روی پا بایستند و ورشکست می شوند، غیر واقعی است؛ کمتر از ۱۰درصد هزینه تولید مربوط به حقوق نیروی کار است. برای حمایت از کارفرمایان باید هزینه های دیگر را کاهش داد."

ویروس کرونا؛ فشاری مضاعف بر زنان

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar